Bekijk stage mogelijkheden

Ervaring van een AIOS

Woensdagochtend tien uur. De afdeling ligt vol met depressieve, psychotische en manische patiënten. Ik krijg een telefoontje van mijn supervisor, de psychiater van de gesloten afdeling. “Vandaag is mijn vrije dag, maar ik ben gisteren uitgebreid bezig geweest met die nieuwe meneer. Mocht je iets willen weten kun je me bellen”. De nieuwe meneer is een jonge Aziaat die in zijn angstige en psychotische toestand vannacht een politieagent aanviel. Hij is besmet met HIV en is gefixeerd vanwege de agressie die hij vannacht voor opname had laten zien. Zijn antivirale medicatie combineert niet met sommige antipsychotica, waardoor we uitgebreid moeten overleggen met de apotheek en de internist.

Toen ik ongeveer twee jaar terug ervoor koos om in het Radboud mijn opleiding tot psychiater te gaan volgen deed ik dat vanwege mijn interesse in de verhalen van mensen en de kans die het vak biedt om de persoon als geheel te zien: zowel lichaam als geest spelen een rol bij psychiatrische ziektes. Ik vond het belangrijk om mijn focus op lichamelijke problematiek te kunnen behouden, vandaar de keuze voor ziekenhuispsychiatrie. Op de opnameafdeling, maar ook op de poliklinieken is er een afwisselende patiëntenpopulatie die je uitdaagt om verder te denken, te overleggen met andere specialisten of de literatuur door te worstelen. De psychiaters die in het Radboud werken hebben ieder hun eigen expertisegebied, waardoor je altijd laagdrempelig met een vraag bij een van hen terecht kunt. Mocht je onderzoek willen doen zijn er verschillende projecten waarbij je kunt aansluiten, veel psychiaters en onderzoekers zijn enthousiast je daarbij te helpen. Er is veel mogelijk: samenwerken met het Dondersinstituut, een stage in het buitenland of een korte sabbatical. De opleider is, ook op persoonlijk vlak, zeer betrokken en kijkt graag hoe voor jou als individuele AIOS het opleidingsprogramma het beste samengesteld kan worden.

Vanuit de opleiding wordt jaarlijks een barbecue georganiseerd, zodat je de mensen met wie je meestal over patiënten praat vanuit een ander perspectief kunt leren kennen: sommigen blijken onverslaanbaar bij een potje voetbal. De AIOS-groep organiseert ongeveer eens per maand een borrel of etentje, verder biedt de assistentenvereniging van het Radboud de gelegenheid om je opleider in het zonnetje te zetten (opleider van het jaar-verkiezing) of bij de pubquiz je triviale feitenkennis te meten met die van je collega’s bij chirurgie. Je bent bij deze uitgenodigd!

Klik hier als je wilt solliciteren voor AIOS Radboudumc

 


Antine Fest

Bekijk studie mogelijkheden